{ "title": "Yüz Seğirmesi", "image": "https://www.segirme.gen.tr/images/yuz-segirmesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:13:27", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Yüz Seğirmesi, sebepleri arasında stres ilk sırada olsa dahi çoğu yüz seğirmesinin sebebi net olarak bilinmiyor. Doktorlar yüz seğirmesine sebep olarak beyin içinde kimyasal bir bozukluk ortaya çıkaran nörolojik bir durum olan 'Tourette sendromu' hastalığını göstermektedirler. Fakat bu hastalık türü oldukça az görülmektedir. Seğirme yüzün yalnızca bir kısmında ya da gözlerde ise bu duruma yüz sinirlerinde oluşan sorunlar sebep olabilir. Ancak yine bu gibi problemlerde oldukça az görülür ve yüz seğirmesinin başlıca sebepleri arasında yer almaz.

Tourette Sendromu ve Yüz Seğirmesi

Kronik bir bozukluğu olan tourette sendromu bir seneden uzun bir zamandır her gün olan yüz seğirmesi ile başka tiklerle karakterize halinde bir hastalık türüdür. Yüzün seğirme ile kişi genelde ses çıkarmaktadır. Ses ve seğirme sonrasında rahatlar. Sendrom gece uykusu esnasında görülebilir. Kronik tik bozukluğu durumu normal hayata etki göstermediği sürece bir tedavi istemez. Genelde 8-6 yaş arasında görülür. Zamanla kendiliğinden iyileşir. Daha ileri ki yaşlarda meydana çıkan Tourette sendromu bir ömür boyunca devam da edebilir ve ilaç tedavisi gerektirir. Tourette sendromu beynin kimyasal yapısını etkilemekte olan kalıtsal bir durum olabilir. Tikler hafif olarak başlar şiddetliye kadar değişen sıklıkta ve oranlarda ortaya çıkar.

Hemifasiyal Yüz Seğirmesi

Sadece yüzün bir bölümünde etkilidir. Tümör, kontrol edilemeyen kasılmalar ve bir sinir hasarı sebebi ile ortaya çıkabilen oldukça az görülen bir durumdur. Tanısı ise yüz sinirlerinde elektriksel aktivitenin ölçüldüğü testler ile beyin filminin incelenmesi ile konur. Tedavi yönteminde ise paralize eden ilaçlar ile seğirmeye neden olan sinir üstündeki baskıyı hafifletebilecek cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.

Blefarospazm

Blefarospazm göz etrafındaki kaslarda görülen istemsiz kasılmalardır. Endişe edilecek ciddi bir rahatsızlık değildir. Görme kaybına neden olmaz. Parlak ışığa maruz kalmak, yorgunluk, stres gibi etkenler kasılmaları tetikleyerek şiddetlendirir. Zaman geçtikçe kasılmalar artar ve ancak gece dinlendikten sonra hafifler. Uyku düzenini sağlayabilmek için stres azaltan yöntemler ile kasılmalar azaltılır.

Çocuklarda Yüz Seğirmesi ve Tikler

Yüzde seğirme genelde çocukluk döneminde ya da daha çok erkek çocuklarında görülür. Yüzde bulunan kasları etkileyen spazmların net bir sebebi yoktur. Strese ve sinire bağlı yüzde tikler oluşmaktadır. Bu tikler yüz kaslarını seğirmesine ek olarak boğaz temizleme ya da ses gibi başka belirtiler ile görülebilir. Çocuk uzmanları böyle durumlarda tikin ilerleyip kötüleşmemesi için en azından belli bir zaman görmezden gelinmesi önerilir. Stresin azalmasına göre bu ses ve kasılmalar ile ortaya çıkan tikler birkaç ayda tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Ancak geçmez şiddeti artar ise terapi ya da ilaç tedavisi kullanılabilir.
" } ] }