{ "title": "Sağ Göz Seğirmesi", "image": "https://www.segirme.gen.tr/images/sag-goz-segirmesi.jpg", "date": "21.01.2024 14:17:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sağ göz seğirmesi, sol gözde olduğu gibi göz kaslarındaki istem dışı kasılmanın sonucudur. Bu halk arasında olduğu gibi sağ göz seğirmesi iyidir anlamına da gelmez. Bu tür göz seğirmeleri ister sağ ister sol gözde olsun bazen önemli bir sağlık sorununa işarettir. Üst göz kapağında oluşan göz seğirmesine tıpta miyokimi adı verilir. Sağ göz seğirmesi kişinin oldukça rahatsız olmasına neden olabilir. Ancak göz seğirmesi her zaman endişe edilecek bir sorundan kaynaklanmayabilir. Bu şekilde gözlerde tek taraflı ve düzensiz olan seğirmeler, çok kısa süreli olabileceği gibi uzunda sürebilir. Bazı kişilerde göz kapağının kapanmasına da neden olabilir. Özellikle psikolojik etkenlerden ve uykusuzluk sonucunda oluşan sağ göz seğirmesi mutlaka önemsenmelidir.

Sağ göz seğirmesi neden olur?

Sağ göz seğirmesinin nedenleri çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Bunun sebebi tespit edilirse, sorun daha kolay giderilebilir.

Stres: Stres vücutta olumsuz etkilere neden olan önemli bir unsurdur. Sağ göz seğirmesinin de nedeni olabilir. Özellikle yoğun sınav dönemi, yoğun iş çalışmaları içinde olan kişilerde bu etkiyi yaratabilir. Yaşanan stres gözlerde bu tür seğirmelere yol açabilir. Bu durumda yapılması gereken stresten korunmak, etkilerini ortadan kaldırmak ve göz kaslarının rahatlamasını sağlamaktır.

Alkol ve kafein alımı: Günlük alınan alkol ve kafein miktarının fazla olması, vücudunuzda merkezi sinir sistemini etkileyebilecek bir etkendir. Sağ göz seğirmesi bu nedenle tetiklenebilir. Buna engel olmak için alkol ve kafeinli içecekler sınırlandırılmalıdır. Bu dönemde alınan su miktarı da arttırılmalıdır.

Vitamin ve mineral eksiklikleri: Vücudunuzda özellikle magnezyum eksikliği olursa, sağ göz seğirmesi ortaya çıkabilir. Bu nedenle magnezyum eksikliğinin yapılacak kan testiyle belirlenmesi gerekir. Eğer magnezyum eksikliği tespit edilirse, göz seğirmesi yakınmanız da oluyorsa, ıspanak, badem gibi magnezyum içeriği zengin besinleri diyetinize ilave etmelisiniz. Bunun dışında B12 ve D vitamini eksikliği durumunda da göz seğirmesi sorunu yaşanabilir.

Göz kuruluğu: bu sorun bilgisayar başında fazla zaman geçirmekten, lens kullanımından, yaşın ilerlemesi, bazı ilaçların etkisiyle ortaya çıkabilir. Böyle bir sorununuz bulunuyor ve sağ göz seğirmesi yaşanıyorsa, mutlaka göz doktoruna giderek tedaviye başlamalısınız.

Göz yorgunluğu: Gözlerin herhangi bir şeye uzun süre odaklanması, bilgisayarın başında fazla kalınması, güneşli havalarda güneş ışınlarını süzecek gözlük kullanılmaması, uzun süreli kitap okunması gibi etkenler göz yorgunluğu yaşanmasına neden olabilir. Bu durum göz seğirmelerinin bir nedeni olabilir. Gözlerin aralıklı olarak dinlendirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Böyle bir sorun yaşayanlar göz doktoruna gitmeli ve gözlerini astigmat, miyop gibi bozuklular açısından muayene ettirmelidir. Bunların ihmal edilmesi de göz yorgunluğunu hızlandırabilir.

Gözlerde alerji: Alerjik etkenler ilk etkilerini gözlerde yapar. Bunların başında göz kaslarında kasılma ve seğirmedir. Bu sorunu olanlar öncelikle antihistaminik ilaçlar ve göz damlaları kullanarak alerji etkisini gidermelidir. Bununla göz seğirmesi de azalacaktır.

Kullanılan bazı ilaçlar: Eğer sağ göz seğirmesi sorunu yaşayanlar bu esnada düzenli şekilde ilaç kullanıyorsa, ilaçların yan etkilerini araştırmalı, bu konuda doktorundan bilgi almalıdır. Göz seğirmesi bundan kaynaklanıyorsa, gerekirse ilaç değişimine gidilmelidir. İlaçlar herkeste farlı yan etkilere yol açabilir.

Bazı hastalıkların etkisi: Vücudun direncini azaltacak bazı hastalıklar sağ göz seğirmesine neden olabilir. Bu yüzden hastalıkların teşhis edilerek, tedavi edilmesi gerekir. Özellikle Parkinson, MS hastalığı, hipoglisemi ile nörolojik hastalıkların bir kısmı sağ göz seğirmesi etkisi gösterebilir. Bunun dışında gözlük kullananlar içinde böyle bir risk vardır. Eğer göz numaraları değişir, artar ya da azalırsa sağ göz seğirmesi ortaya çıkabilir.

Sağ göz seğirmesinde ne zaman doktora gidilmelidir?
" } ] }