{ "title": "Göz Kapağı Seğirmesi", "image": "https://www.segirme.gen.tr/images/goz-kapagi-segirmesi.jpg", "date": "19.01.2024 20:34:16", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Göz kapağı seğirmesi, birçok kişide görülen rahatsız edici bir şikâyettir. Çok kişi göz seğirmesi neden olur diye merak etse de bunu hayra yormaya çalışır ama tam olarak cevap bulamaz. Aslına bakarsanız göz kapağı seğirmesi, göz kapağına hareket veren kasların çeşitli nedenlerle istem dışı kasılmasından kaynaklanan bir sorundur ve tıp dilinde buna 'Miyokimi' denilir. Bazen oldukça sinir bozucu olmasına karşılık, herhangi bir endişe verici bir durum yaratmaz. Göz kapağı seğirmesi nedenleri arasında çoğu zaman, yorgunluk ve mevsime bağlı alerjik faktörlerden kaynaklanır. Bazen bu seğirmeler bazen birkaç seğirme ile geçerse de bazen günlerce hatta aylarca sürdüğü de olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çok uzun süreli ve geçmeyen seğirmeler göz hastalığı belirtisi de olabilmesidir. Göz seğirmeleri halk arasında, birçok farklı batıl yorumlara neden olsa da genelde, sağ göz sağlık sol göz varlık, sağ göz seğirmesi hayır, sol göz seğirmesi şer getirir şeklinde de yorumlanmaktadır.

Göz seğirmesiinin tıbbi sebepleri nelerdir?

Stres, vücudumuzda hemen hemen her noktayı etkileyebilir, bunun başında da sinir sistemi gelmektedir. Yoğun iş temposu, sınav heyecanı stresi dönemlerinde çoğu zaman istem dışı kas hareketlerine ve uzun süreli göz seğirmelerine neden olabilmektedir.

Alkol ve kafein, kafein içeren içecekleri fazla tüketmek ve alkol tüketimi merkezi sinir sisteminin çalışma temposunda bozulmalara neden olabildiği gibi, vücudun çeşitli bölgelerindeki rahatsızlıklarla birlikte göz seğirmelerine de neden olabilmektedir. Bol su içmek ve günlük kafein tüketimini sınırlamak göz seğirmesinde işe yarayabilecek bir yöntemdir.

Vitamin ve mineral eksikliği, Göz seğirmesinin en temel nedenleri arasında dengesiz beslenme de göz seğirmesinin sebepleri arasındadır. Dengesiz beslenmenin en belirgin örneği magnezyum eksiliği olarak ortaya çıkmaktadır. Magnezyumun yanı sıra D vitamini ve B12 vitamini de göz seğirmesinde başlıca etkenleri arasında yer almaktadır.

Göz kuruluğu, uzun süreli bilgisayara bakmak, lens kullanmak, ileri yaş grubunda bulunmak veya muhtelif ilaçların yan etkileri de göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Göz kuruluğu da göz seğirmesinin başlıca nedenlerinden sayılmaktadır.

Göz yorgunluğu, güneşli havalarda fazla durmak, loş ışıkta fazla kitap okuyarak gözleri zorlamak, küçük ekranda görmeye odaklanmak gibi göz kaslarını yoran hareketler göz yorgunluğuna bağlı sepeler de göz seğirmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Arada dinlenme molaları vermek göz kapağı seğirmelerini önemli ölçüde azaltmaya yarayacaktır.

Görme kusurları, görme kusurları yaşayanların gözlük numaralarının değişmiş olması veya yeni başlayan görme kusurları da göz kapağı seğirmelerinin sebepleri arasında yer almaktadır. Göz kapağı seğirmesinin görme kusurlarına bağlı olup olmadığını anlamak için mutlaka bir göz hekimine danışmak gereklidir.

Göz alerjisi, göz alerjisi yaşayanların, toz, polen ve benzeri alerjen kaynaklardan oluşan göz kasılmaları sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bunun önüne geçmek için anti alerjen göz damlaları kullanmakla geçmesi muhtemeldir.
" } ] }