{ "title": "Bacak Seğirmesi", "image": "https://www.segirme.gen.tr/images/bacak-segirmesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:20", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "BacakSeğirmesi, Belirli bir kas gruplarının filament veya sinir liflerinin küçük kasılmaları sonucu ortaya çıkan seğirme, bacak, kol ve baş gibi vücudun birçok yerinde olabilmektedir. Özellikle de uzun süre boyunca hareketsiz kalmanın neticesinde kasların hareket etmemesi ile bacaklarda seğirme adı verilen istemsiz kas hareketleri meydana gelir. Hayatı boyunca herkesin mutlaka başına gelen bacak seğirmeleri, genel olarak bakıldığında çok ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkmaz. Ancak bazı kişilerde aşırı derecede olan ve uzun süre devam eden bacak seğirmeleri çok ciddi bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Sürekli tekrar eden ve iki günden daha uzun süren bacak seğirmesi durumunda kişi mutlaka doktora gidip ve muayene olmalıdır. Vücudun her yerinde görülebilen seğirmeler en çok da bacaklarda görülür ve bacak kasların istemsiz olarak kasılması kişide dikkat dağınıklığına sebep olur. Seğirmelerin en çok da bacaklarda görülmesi bacaklarda olan kasların diğer organlarda bulunan kaslara göre daha fazla olmasından kaynaklanır. Bacak seğirmeleri genellikle kişinin gevşediği ya da dinlendiği gece saatlerinde kendini gösterir ve gece boyunca devam ederek kişiyi oldukça rahatsız edebilir.

Bacak seğirmesinin nedenleri, bilinmelidir ki tekrarlayan ve uzun süren bacak seğirmeleri farklı rahatsızlıklardan, küçük olan bacak seğirmeleri ise yaşam tarzı ile ilgili sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Hareketsizlik, bacak kaslarının uzun süre hareket etmemesinden kaynaklanan bu durum oldukça büyük bir sorun oluşturur. Bu nedenle oluşan bacak seğirmeleri genellikle yavaş hareket eden ya da uzun süre hareket etmeyip oturması gereken yaşlı kişilerde görülür. Şayet hareketsizlikten kaynaklanan bacak seğirmeleri yetişkin kişilerde de görülüyorsa bu kişiler genellikle masa başında çalışan kişilerdir. Hareketsizlikten kaynaklanan bacak seğirmeleri bacağın hareket ettirilmesi ve biraz dinlenme ile geçer ve çoğunlukla kısa sürelidir.

Sinir sistemi hastalıkları, kişinin sinir sisteminde olan birtakım problemler bacak seğirmesi problemini ortaya çıkarır. Bu problemler çoğunlukla beyinden vücuda ulaşan sinirlerde meydana gelen sorunlardır ve kaslara giden ve hareketi düzenleyin sinyallerin bozulmasına sebep olurlar. Bu durumda kişiyi oldukça zor duruma sokar. Bazı sinir sistemi hastalıklarından kaynaklanan bacak seğirmeleri, hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla mutlaka kontrol altına alınarak muayene edilmelidir.

Psikolojik etkenler, psikolojik nedenlerden kaynaklanan bacak seğirmeleri genellikle gençlerde ve çalışan kişilerde görülür. En çok da stres, sinir ve yoğun yaşanan duygular nedeniyle olan bacak seğirmeleri kişinin içinde yaşadığı ruh hali sebebiyle oluşur ve bu gibi duygular kasların aşırı derecede yorulmasına sebep olup seğirme durumu oluşturur. Bu gibi durumlarda bacak seğirmesini ortadan kaldırmak için kişi kendini stresten uzak tutmalıdır. Psikolojik etkenlerden kaynaklanan bacak seğirmeleri uzun sürmez ve kişi biraz istirahat ettiğinde kendiliğinden geçer.
Bacak seğirmesinin tanı ve tedasi, doktorunuz bacak seğirmesinin altında yatan sebebi belirlemek amacıyla tıbbi bir muayene yapararak belirtileri gözden geçirir ve tıbbi öykünüzü öğrenir. Şikâyetin verdiği belirtiler ve fizik muayeneye bağlı olarak tiroit bezi çalışması ve elektrolit seviyelerini öğrenmek için kan testleri yapabilir. Aynı zamanda sinir ve kas sistemini kontrol eden elektromyogram testi gerekli olabilir.

Bacak seğirmeleri çoğunlukla acil bir durum değildir, seğirmeler kronik hale geldiyse ya da sizi oldukça rahatsız ediyorsa en kısa zamanda nöroloji bölümüne giderek Uzman bir doktora muayene olunması gerekir. Bacak seğirmeleri genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer fakat dengeli beslenip, vücudun ihtiyaç duyduğu uyku alınarak, sinir, stres yapan ortamlardan uzak durarak ve kafein tüketimini azaltarak bacak seğirmeleri önlenebilir.
" } ] }